Oldal kiválasztása

Téged is fenyeget a kiégés veszélye? 

Legtöbbször a nagy felelősséggel járó beosztások járnak a legtöbb érzelmi megterheléssel. A rizikófaktorok állandó jelenléte, és a megfelelési kényszer egy idő után nyomot hagy az embereken. Méghozzá szemmel látható nyomokat.

Melyek azok a tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni?

Csökken a teljesítmény, az ember fáradékonyabb lesz és ingerültté válik. Önmagában ezek még nem jelentik a kiégést, de ha több éven át megfeszített tempóban dolgozunk valamin, majd egyszer csak megszűnik a lelkesedés, érdemes elgondolkozni. A kiégés hosszadalmas folyamat és különböző fázisokra bonthatók, amelyek segítenek eldönteni, hogy valóban fenyeget-e bennünket ez a veszély.

Találd meg az egyensúlyt a munka és magánélet között!

A munkád maradjon az irodában, a négy fal között, ha pedig vállalkozó vagy, keress egy üzlettársat, vagy szakembert, akivel megoszthatod a mindennapi kérdéseidet és gondjaidat. Ne zúdítsd a családodra, párodra a munkaügyi problémákat, hiszen ez megbélyegezheti a kapcsolatokat. Nehéz elkerülni, hogy ne essen kétségbe az ember 1-1 rosszul sikerült nap után, de gyakorlással elsajátíthatók azok a praktikák, amelyekkel tökéletesen megtalálható az egyensúly.

Folyamatosan végezz önvizsgálatot!

A kiégés egyik leggyakoribb jele az önmagunkkal szemben felállított elvárások csökkenése, és az önkontroll elvesztése. Mindig tűzz ki apró, de elérhető célokat magad elé, amelyek nem szegik kedved a munkavégzés során. Mindig keresd a kihívást, és a szellemi fejlődésed támogasd oktatásokon való részvétellel.

Urald a negatív gondolataid, fejleszd a humorod!

Időben állítsd le a pesszimista éned előtérbe kerülését. Ne hagyd, hogy a negatív gondolatok vegyék át az uralmat az egyébként pozitív személyiséged felett. Ha ezt tapasztalod, érdemes több gondot fordítani a munka és magánélet egyensúlyának felülvizsgálatára. Ha hirtelen idegesítővé válik a párod, nem tölt el lelkesedéssel egy újabb feladat, nincs kedved kimozdulni és társaságba menni, ideje, ha kezedbe veszed a dolgokat! Kezd el előtérbe helyezni a barátokkal való közös programokat, meditálj, és próbálj kikapcsolódni.

Főnök vagy? Így akadályozd meg a munkatársaid kiégését!

  1. Mindig adj visszajelzést a jól elvégzett munkára!
  2. Segíts megoldani a munkahelyi nézeteltéréseket!
  3. Munkaidőben szánjatok időt egy pár perces játékra, fejlesszétek a csapatmunkát, és javítsátok a hangulatot!
  4. Tűzzetek ki egyéni és közös célokat!
  5. Újítsátok fel az irodát! Vegyetek új képeket, színes székeket, fokozzátok a vidámságot!