Oldal kiválasztása

Bizonyára Te is érezted már azt a különleges érzést, amikor egy honfitársadért szurkolsz a lelátón. Semmihez sem fogható büszkeség és öröm, ami akkor felszabadul az emberekben. Itt a vizes VB, és ha még nem érted, hogy miért posztolja minden ismerősöd a boldogságát a közösségi oldalán, most megtudhatod.

Milyen hatással van a lelkedre a szurkolás? 

A közösség ereje és a csoport-érzés kialakulása számos pozitív hatással van az ember életére. A csoporttal való azonosulás, a közös cél elérése érdekében tett “erőfeszítések” – jelen esetben a szurkolás -, olyan közösséget képes varázsolni, amelyben az ember pillanatok alatt feloldódik, és elönti az eufória. Lehet egyedül is szurkolni, de az nem hoz akkora pszichés fejlődést, mint amilyen a csapatokban való szurkoláskor mutatható ki. Ma már az is gyakori, hogy osztályokat, közösen dolgozó csoportokat különböző sportversenyekre küldenek a vezetők, ezzel is segítve a csoportfejlődés szakaszait. A “valahova tartozás” élménye is megtapasztalható, ami önbizalmat ad szerényebb, visszahúzódó emberek számára is.

A drukkolás testi hatásairól sem feledkezhetünk meg, ami szintén tartogat számos előnyt – de, a szívproblémával küzdők számára óvatosan kell a szurkolást végezni. A szurkolás alatt megnövekszik a pulzusszám, és emelkedik az adrenalin az emberekben. A drukkerekben lejátszódó hormonális változások is bizonyítottak. Egy spanyol kutatócsapat vizsgálta a szurkolók tesztoszteron és kortizol szintjének változását, ami abszolút eltérő eredményeket hozott – egy átlagos naphoz képest. A verseny napján, illetve a szurkolás előtti órákban megnövekedett a tesztoszteron szint, és a kortizol nevű stresszhormon is magasabb értékeket mutatott az átlagosnál.

Nincs más hátra, mint előre. Szurkoljunk! 

Itt a lehetőség mindenki számára, hogy átélje a szurkolás adta élményeket és pozitív hatásokat. Ha kedved tartja, látogass el különböző versenyekre, hogy élőben szurkolhass kedvenc csapatodnak vagy honfitársadnak! De ha inkább TV előtt szeretnéd átélni az eseményeket, hasonló élményekre tehetsz szert, ha a baráti társasággal teszed ezt meg. Most jó lehetőséget nyúlt ezekre a Budapesten megrendezett vizes világbajnokság, ami tétjét tekintve nagyon jó hangulattal vár minden szurkolót!